fbpx

100 Easy General Knowledge Questions And Answers For Kids

The world is moving ahead at a very rapid pace. There is no dearth of information and to be very precise it is flowing from everywhere! General Knowledge is not directly linked to a person’s current academic skills but concentrates more on overall knowledge and information available. To put it short it is something which has been accumulated over a period of time which spans across multiple topics. The current times we are living in is actually a great time to start developing a piece of new knowledge or skill. And why should our kids be behind in this? Thus presenting to you 100 easy general knowledge questions and answers for kids. These general knowledge questions and answers will not only hone one’s intellect but will also promote overall personality development.

Easy general knowledge questions - A girl thinking of the answer

It is a well-known fact that general knowledge is not only for competitive exams. In fact, toddlers or preschoolers don’t even fall in that category. They are the ones who have just started school and have begun to absorb things and nuances from their surroundings. These easy General knowledge questions will widen their horizon and force them to think beyond academics! It is also a skill people acquire in their day to day life from their immediate surroundings.

Easy general knowledge questions and answers – Age group 3-5 years

1. How many months are there in a year?
Answer: Twelve (12)

2. How many sense organs does a human body have?
Answer: Five (ear, nose, eyes, tongue, skin)

3. How many seasons are there?
Answer: Four (summer, autumn, winter, And Spring)

4. What are the three main modes of transport?
Answer: Land, Air, Water

5. Name the national symbols of India.
Answer: National flag, national emblem, national bird (peacock), national fruit (mango), national animal (tiger)

6. How many colors are there in a rainbow?
Answer: Seven

7. Name any three useful machines around us.
Answer: Air conditioner, vacuum cleaner, laptop

8. What is the national language of France?
Answer: French

9. How many days are there in a week?
Answer: Seven (7)

10. How many types of plants are there?
Answer: Four (Trees, shrubs, herbs, bushes)

11. What is the currency of India?
Answer: Rupee

12. Which is the fastest land animal on Earth?
Answer: Cheetah

13. Which is the smallest bird in the world?
Answer: Humming Bird

14. Who is known as the Iron Man of India?
Answer: Sardar Vallabh Bhai Patel

15. How many days are there in a week?
Answer: Seven

Easy General Knowledge questions and answers – Age group 6-8 years:

16. Which planet is called the Blue Planet?
Answer: Earth

17. Which is the first biosphere reserve in India?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve Tamil Nadu

18. The largest freshwater lake in the world?
Answer: Lake Superior North America

19. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist

20. How many primary colors are there?
Answer-Three (red, yellow, blue)

21. Does the United Nations Organization have its Headquarters at?
Answer: New York, USA

22. Which is the largest desert in Asia?
Answer: Gobi Desert

23. Which is the coldest location in the earth?
Answer: East Antarctica

24. Which is the country which has the Great Barrier Reef?
Answer: Australia

25. What is the nearest star to earth
Answer: Sun

26. What is the name of the first woman space tourist?
Answer: Anousheh Ansari

27. March 3 is celebrated as?
Answer: World Wildlife Day

28. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt

29. Which is the tallest animal on the earth?
Answer: Giraffe

30. Name any reptile?
Answer: Lizard

Easy General Knowledge questions and answers – Age group 9-12 years:

31. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: Tea leaves

32. Which way is anti-clockwise, left, or right?
Answer: Left

33. Which is the most widely spoken language in the world?
Answer: Mandarin (Chinese)

34. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird

35. Which is the instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer

36. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: Ghana

37. ‘Stars and Stripes’ is the nickname of the flag of which country?
Answer: United States of America

38. What is the name of the Greek God of music?
Answer: Apollo

39. Which is the smallest bone in the human body?
Answer: Stapes (Ear bone)

40. What is the currency of China?
Answer: Renminbi

41. Which two parts of the body continue to grow for your entire life?
Answer: Nose and Ears

42. What color symbolizes peace?
Answer: White

43. During which year did World War I begin?
Answer: 1914

44. What is the name of the biggest rain forest in the world?
Answer: Amazon

45. Where is Karachi located?
Answer: Pakistan

46.  Who is the inventor of the aero plane?
Answer: The Wright brothers

47. Which day is observed as World Environment Day?
Answer: June 5

48. Which is the tallest mountain in the world?
Answer: Mount Everest

49. Who invented electricity?
Answer: Benjamin Franklin

50. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin

Trivia questions for teens:

Trivia questions for teens take another turn, as it becomes an important this part of their academics. General knowledge is supposed to be very crucial at this stage as a major percentage of children can even make a career out of this subject. Administrative services, public sector enterprise jobs and journalism are examples of such career paths.

51. What is the royal title of Prince Harry and Meghan Markle?
Answer: The Duke of Sussex and the Duchess of Sussex

52. Where were the first Commonwealth Games held?
Answer: Hamilton

53. When and where was the first atomic bomb dropped?
Answer: In 1945 at Hiroshima, Japan

54. Is the temperature of the moon higher or lower during the day
Answer: Higher

55.  What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?
Answer: Water

56. Name three countries that have English as the most commonly spoken language?
Answer: English is most commonly spoken in the United States of America, England, and Canada

57. Who was the 44th president of the United States?
Answer: Barack Obama

58. What is the old name of Russia?
Answer: Russia was previously called the Soviet Union

59. Name three powerful currencies of the world?

#1 Kuwaiti Dinar [1 KWD = 3.25 USD] …
#2 Bahraini Dinar [1 BHD = 2.65 USD] …
#3 Omani Rial [1 OMR = 2.60 USD] …

60. Which is the shallowest ocean in the world?
Answer: The Arctic Ocean

61. Which period came first, the Jurassic or Triassic?
Answer: The Triassic Period

62. Which is the largest and tallest tree in the world?
Answer: Sequoiadendron giganteum or California redwood

63. In which country is Machu Picchu, an ancient city, located?
Answer: The Republic of Peru

64. Which is the largest landlocked country in the world?
Answer: Kazakhstan

65. Who is the author of the famous novel Pride and Prejudice?
Answer: Jane Austen

66. Which Irish political movement is named after a phrase translating into “We ourselves”?
Answer: Sinn Fein

67. In opposition to World War I, what grew popular in the 1920s?
Answer: Jazz and dancing

68. Who was the first film star to appear on a postage stamp?
Answer: Grace Kelly

69. What is the birthplace of Napoleon Bonaparte?
Answer: Corsica, France

70. Tennis player Novak Djokovic belongs to which country?

SR Serbia, Yugoslavia

Coming back to younger kids, we present to you some fun odd one out questions:

71. Peacock, Cat, Parrot, Sparrow.
Answer: Cat

72. Medicine, Ointment, Computer, Injection.
Answer: Computer

73. Happy, Snake, Joy, Sorrow.
Answer: Snake

74. Lunch, Dinner, Photo, Breakfast.
Answer: Photo

75. Television, History, Science, Math
Answer: Television

76. Handball, Football, Volleyball, Dance.
Answer: Dance

77. Ball, Popcorn, Basket, Whistle.
Answer: Popcorn

78. Ruler, Sharpener, Pen, Apple.
Answer: Apple

79. Flute, Bell, Piano, Drum.
Answer: Bell

80. Jump-rope, Play Ball, Hide & Seek, Eat lunch.
Answer: Eat lunch

81. Name this famous monument.
Answer: Statue of Liberty

82. Name this famous person who pioneered the Freedom Movement in India?

Mahatma Gandhi

83. Name the country to which this flag belongs?

Bhutan Flag

84. Identify this famous personality.

A R Rahman

85. In which country are these famous ruins located?
Answer: Peru

Ancient ruins in Peru

86. Name this famous person who invented the light bulb.
Answer- Thomas Edison

Thomas Edison

87. Name the famous businessman plus one of the biggest philanthropists across the world.
Answer: Bill Gates

Bill Gates

88. Name this lady who has served as the Ceo of Pepsico.
Answer: Indra Nooyi

Indra Nooyi

89. Name this bird

Cassorway
Easy general knowledge questions - Cassowary

90. Name this ancient wonder.
Answer: Pyramids of Giza

Easy general knowledge questions - Pyramids of Giza

91. Identify this famous ancient civilization.
Answer: Mesopotamia

Ancient civilization of Mesopotamia

92. Identify this professional footballer.
Answer: David Beckham

David Bekham

93. Identify this famous duo.
Answer: Edmund Hillary & Tenzing Norgay

Edmund Hillary and Tenzing Norgay

94. Name this famous British author.
Answer: J.K. Rowling

J.K. Rowling

95. Identify the person below:
Answer: Neil Armstrong

Neil Armstrong

96. Name this famous Pakistani Activist.
Answer: Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

97. Identify this famous personality.
Answer: Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

98. Identify the below person who has served as the President of South Africa.
Answer: Nelson Mandela

Nelson Mandela

99. Who is the Duchess of Cambridge?
Answer: Kate Middleton

100. Identify this famous sprinter.
Answer: Usain Bolt

Usain Bolt

Tell us how did your child fair?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: